2015-05-05 11:44 #0 av: wildchild001

Meridiansystem? Knackningspunkter? Här kommer svaren på frågorna!

Meridiansystemet har kallats vid många namn. Livsenergi, Positivt flow, eller som kineserna kallar det; Qi. Meridiansystemet kan man säga är ett stort nät som består av olika energi kanaler som går genom varje enskilt organ och kroppsdel. Det finns 12 olika huvudmeridianer, sex stycken yangmeridianer på kroppens högra sida samt sex stycken yinmeridianer på vänster sida, vilka alla möts och sammankopplas i våra tår och fingrar. I varje meridian finns något som kallas akupunkturpunkter, det är dessa som används som knackpunkter inom EFT.

Det finns även två energi meridianer som inte är kopplade till något organ. Centralmeridianen som går via yang meridianerna på kroppens framsida, och Styrkärlsmeridianen som går genom yin meridianerna via ryggraden. Dessa är förbundna med alla meridianerna.   

När kroppen är i obalans, som ex vid sjukdom, brukar man tala om att kroppens Qi inte kan flyta fritt, det sitter med andra ord en blockering någonstans längs meridiansystemet. När blockeringen väl är hävd, kan energin flyta fritt igen och det är då lättare för oss att uppleva lycka, ekonomisk framgång, kärlek och allt annat som vi drömmer om att uppnå.

Du behöver dock inte tvunget knacka på dessa punkter för att EFT ska fungera, det går lika bra att bara lägga ett finger på punkten, massera stället eller helt enkelt bara tänka på just det området av din kropp.

De olika knackningspunkterna är som följer:

Grundrundan

0. Handkanten (karatepunkten). Hänger ihop med tunntarmen. Används för "setup-frasen" (minnesfrasen). Upprepa denna tre gånger.

1. Ovanpå huvudet. Styrkärlsmeridianen. 

2. Insidan av ögonbryn. Representerar urinblåsan.

3. Utsidan av ögon. Hör ihop med gallblåsan. 

4. Nedanför ögon. Magsäcken.

5. Under näsan. Slutpunkt styrkärlsmeridian. Tjocktarmen. 

6. Hakan. Centralmeridianen. Mage. 

7. Nyckelben. Hör ihop med njurarna. 

8. Under armen. Representerar Mjälte och bukspott.

9. Handleden (nersidan). Där klockbandet brukar sitta.

Utökad knackning

10. Ömma punkten. Kan användas på samma sätt som karatepunkten. 

11. Fingerpunkter. Tummen står för lungorna, pekfinger hör samman med tjocktarmen, mellan- och lillfinger hjärta. 

12. Gamutpunkten. Används efter man knackat på tidigare punkter men ej nödvändigt. Mer info om detta kommer i ett senare inlägg.  


** Inom FasterEFT använder man sig endast av # 2,3,4,7 och 11.  Nedanför bröstvårtorna sitter även en punkt som ej är med på bilden. Denna hör ihop med levern men används dock inte särskilt ofta. 

Till sist så vill jag bara säga att det finns hur mycket som helst att lära sig om meridiansystemet och vad som gås igenom i artikeln är bara en liten enkel och förkortad del.  Är det dock någon som känner att där är något viktigt jag har missat eller skulle vilja påpeka något om informationen i artikeln får ni gärna kommentera i kommentarsfältet nedan.  

Bildkälla: http://www.fluvius.nu/knackningspunkter-eft.html