introduktion,eft

Hur en EFT runda går till

2015-05-10 17:46 #0 av: wildchild001

Här kommer en beskrivning på hur en EFT runda går till. Föredrar ni att se en video hittar ni det här. Information om de olika knackningspunkterna hittar ni här.

1. Börja med att beskriva ditt problem och hur du känner. Hur vet du att du har detta problemet? Var i kroppen känns det? Vilken form har det? Har känslan någon färg? Arbetar du med värk fokusera istället på hur värken känns och var i kroppen den sitter. Är det en dunkande känsla? Eller mer en tryckande känsla? Försök vara så noggrann och specifik som du kan. 

2. När du väl ringat in din känsla frågar du dig själv hur stark du känner detta på en skala 1-10, där 1 är minst och 10 starkast. Detta är för att kunna jämföra ifall känslan minskat efter första rundan.

3. När punkt ett och två är avklarad är det dags att börja med en s.k. setup-fras. Samtidigt som du knackar med minst två fingrar eller masserar/rör vid/tänker på karatepunkten eller ömma punkten säger du tre gånger "Även fast jag har det här problemet (fyll i med egna ord, denna huvudvärk, ångest, rädsla osv.) accepterar jag mig själv helt och hållet. (Man kan smyga in vilka ord man vill såsom "älskar, förlåter, uppskattar, hedrar", vad som än känns bra för dig).   

4. Efter det är det dags att knacka på resterande punkter samtidigt som du säger en påminnelsefras. Man brukar rekommendera att börja vid insidan av ögonbrynet och gå neråt för att sedan avsluta uppe på huvudet, men man kan ta punkterna i vilken ordning man vill, det spelar ingen roll. En påminnelsefras är något som påminner dig om tillståndet du vill förändra ex "den här huvudvärken, rädslan, skulden" osv. Det behöver inte vara samma ord hela tiden, så länge de bara hänger ihop. Ex om du har huvudvärk kan du säga "denna huvudvärk", "denna jobbiga spända känslan", "det känns som om mitt huvud ska explodera", "denna jobbiga huvudvärk" osv.

5. När du gjort några rundor tar du ett djupt andetag och känner efter ifall känslan har minskat. Sätt ett nytt nr på din känsla och gör en runda till. Fortsätt så tills känslan helt har försvunnit. 


Ofta kan olika aspekter av problemet komma upp, eller ett gammalt minne som påminner om situationen du jobbar med just nu. Det är bara att fortsätta knacka igenom allt tills alla känslor/minnen är nere på noll. Det kan ta ett tag men det gäller att inte ge upp. Jag har varit med om problem som försvunnit efter redan bara en runda, men oftast kan det ta lite längre, allt ifrån någon timme till några dagar eller veckor. Man kan alltid ta en paus från ett problem och komma tillbaka till det vid ett senare tillfälle. Känner du dock att det blir för mycket för dig eller att du inte riktigt är redo att ta itu med ett problem eller minne är det alltid bäst att kontakta en erfaren terapeut.

Anmäl
2015-05-13 16:06 #1 av: Devana

När man har gjort första rundan och ska fortsätta med en till, behvöver man knacka in setup-frasen igen eller är det bara att köra på? Glad

Anmäl
2015-05-13 16:56 #2 av: wildchild001

Oftast gör man det ja. Men du kan ändra orden ex istället för att säga "Även fast jag känner mig ledsen..." kan du säga "Även fast jag fortfarande känner mig lite ledsen..." eller något liknande. Eller hoppa över den helt och hållet, det går inte att misslyckas med EFT! Sålänge det känns bra för dig, det är det viktigaste. Så oroa dig inte för i vilken ordning du gör det i, utan fokusera mer på hur du mår och hur det känns! :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.